bitcoin donation

Στείλτε κανένα bitcoin να μπορώ να γράφω...
1MYx2VFyv2Emy8Qcqi3vLxEu9AoJdmZySA

Sunday, March 17, 2013

24 Hour Zizek part 2 - οι αγορές ως υπαρκτό υποκείμενο - θεότητες

Hegel: Αυτό που λες είναι πολύ σημαντικότερο από αυτό που ήθελες να πεις (και δεν λες). Ή αλλιώς, αυτό που παριστάνεις πως είσαι είναι πολύ σημαντικότερο από αυτό που ισχυρίζεσαι πως είσαι.

Αυτό που αντιλαμβάνεσαι στον εαυτό σου ως μάσκα (αυτό το οποίο λες ότι προσποιείσαι όταν το κάνεις), είναι η αλήθεια σου, και αυτό που αντιλαμβάνεσαι ως εσωτερική απόσταση από τις πράξεις σου, είναι ψέμα.

Με λίγα λόγια, είσαι αυτό που κάνεις. [βλ. ανθρωπισμός]

Περί αγορών (the market)
Το να λέμε ότι το χρηματιστήριο είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι που ανταλλάσσουν, εμπορεύονται, επικοινωνούν και δουλεύουν είναι υλισμός που δεν μας πάει παρακάτω, δεν εξηγεί τα πράγματα που βλέπουμε να συμβαίνουν.

Marx: Στην καθημερινότητα έχουμε να κάνουμε με διάφορα αγαθά, τραπέζια, καρέκλες, χρυσό, χρήμα και δεν βλέπουμε αυτά να είναι κάτι παραπάνω από απλά υλικά αγαθά. Μόνο η κριτική ανάλυση μας δείχνει ότι ο κόσμος των αγαθών είναι ένας εγελιανός κόσμος από αφηρημένες οντότητες που αλληλεπιδρούν.

Δηλαδή ενώ θεωρούμε ότι τα αγαθά είναι απλώς αγαθά με τίποτα το μυστικιστικό επάνω τους, στην πραγματικότητα δεν συμπεριφερόμαστε αναλόγως. Μπορεί όλοι να γνωρίζουν ότι οι αγορές δεν είναι κάποιο υπαρκτό υποκείμενο, αλλά συμπεριφέρονται ως οι αγορές όχι μόνο να είναι υποκείμενο αλλά ως να ήταν κάποιες θεότητες που κάποτε "εκφράζουν την δυσπιστία τους" προς τα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν σε κάποια χώρα, κι ύστερα με τα σημάδια τους θα γίνεται σαφές ότι οι "αγορές δεν είναι ικανοποιημένες· θέλουν κι άλλες θυσίες".

Αυτή την προσποίηση, λέει ο Ζίζεκ επικαλούμενος τον Hegel, μπορεί να την κοροϊδεύουμε ως τέτοια (χαχα, πλάκα δεν έχει να παριστάνουμε ότι οι αγορές είναι υπαρκτές θεότητες;), αλλά αποτελεί την αλήθεια μας και την πραγματικότητά μας, αφού αυτή η υποτιθέμενη προσποίηση ενσαρκώνεται στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Στο μέτρο αυτό, ο καπιταλισμός είναι κανονική θρησκεία (W. Benjamin).

No comments:

Post a Comment

Αν πράγματι έχεις κάτι να πεις πες το.