bitcoin donation

Στείλτε κανένα bitcoin να μπορώ να γράφω...
1MYx2VFyv2Emy8Qcqi3vLxEu9AoJdmZySA

Tuesday, September 11, 2012

Post-humanism

Σλαβόι Ζίζεκ - Apocalyptic Times


Πάλι συνέχεια του προηγούμενου:

Η όλη αντιπαράθεση με τις εξελίξεις της ρομποτικής και των εμφυτευμάτων βελτίωσης του ανθρώπου και την ευγονική είναι ανόητη γιατί είναι απλώς σύμπτωμα του τι θεωρούμε τώρα ότι είναι άνθρωπος.

Δηλαδή η αντιπαράθεση άνθρωπος - μη-άνθρωπος είναι μια ψευδής αντιπαράθεση. Είναι λάθος να ψάχνουμε εκεί για μια μέση λύση για 'να διατηρήσουμε τον άνθρωπο αλλά χωρίς να αρνηθούμε την επιστήμη και τα οφέλη της'.

Όπως και στο ψευδοδίλλημα φιλελευθερισμός vs. φονταμενταλισμός η απάντηση είναι ότι αυτά πάνε μαζί και πρέπει να τους αντιπαραβάλλουμε τον πόλο της αυθεντικής αριστεράς, έτσι και εδώ στο πρόβλημα του 'ω θεέ μου θα γίνουμε ρομπότ', πρέπει να βρούμε το ανάλογο της αυθεντικής αριστεράς. Και αυτό θα σημαίνει να επανορίσουμε την ανθρωπότητα.

Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος με βάση αυτές τις εξελίξεις; Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Ο Χάμπερμας του 'modernity as an unfinished project' τώρα που γέρασε και οι εξελίξεις κοντεύουν να ολοκληρώσουν το project έγραψε βιβλίο μαζί με τον παπα-Ράτσινγκερ ότι καλύτερα το project να μείνει ημιτελές. Όχι! Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Πρέπει να επανορίσουμε την ανθρωπότητα.

Δική μου σκέψη-κατάληξη (τα έλεγα εγώ αυτά από το 1999):
Kαι αν είναι να γίνουμε ιδεατές οντότητες που θα τρέχουν μέσα σε άυλους κβαντικούς υπολογιστές, so be it! Από την άλλη, η όλη ιδέα ότι κάπου χάθηκε η ισορροπία και πρέπει να την ξαναβρούμε, όλη αυτή η ιδέα του ότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της γης (holistic civilization), αυτό θα είναι το τέλος μας.

No comments:

Post a Comment

Αν πράγματι έχεις κάτι να πεις πες το.